Rajzfilm

A Bogyó és Babóca sorozat az első, melyből a rendszerváltás után magyar animációs alkotás készült. A film producere, az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza 2009-ben kereste fel a sorozat szerzőjét, Bartos Erikát az akkor már könyvpiaci bestsellernek számító sorozat megfilmesítésének ötletével.

M. Tóth Géza: Ez nem olyan, mint a legtöbb gyerekkönyv, ahol minden felnőtt aggyal van odadekorálva, hanem minden kis vonal, kis papucs, házacska úgy van megcsinálva, hogy abban mese van. Persze az is sokat nyomott a latban a döntésnél, hogy ebből a könyvből 2008-2009-ben könyvpiaci bestseller lett. Ez is megerősített minket abban, hogy belevágjunk. Ezek kedves, egyszerű, jól nézhető történetek. Bartos Erika, a Bogyó és Babóca-könyvek szerzője így álmodta meg. Kimondottan bátor gesztusnak tartom, hogy valaki létre mer hozni ennyire naív és a tiszta dolgot. A mi feladatunk az adaptáció volt: semmi más dolgunk nem volt, mint egy adott tartalmat egy bizonyos nyelvi logikából áttenni egy másik nyelvi logikába. Amit Erika szóban és rajzban megfogalmazott, mi azt mozgásban, időben, hangban, adtuk vissza.

A munkában sok nagyszerű szakember vett részt: a háttereket Magyarósi Éva és Jurik Kristóf készítette, a forgatókönyvet Krizsanics Antonin és Fritz Zoltán, a karakterek életre keltése Turi Zoltánnak köszönhető, a zenét az Alma Együttes szerezte. A filmes munkák megkönnyítésére a szerző karakterkönyvet készített, különböző testhelyzetben és hangulatban ábrázolva Bogyót, Babócát, és a többi figurát. Külön karakterkönyv készült a házakról, tárgyakról, ruhákról, egyéb részletekről.

A filmhez a Kossuth- és életműdíjas Pogány Judit kölcsönözte a hangját, aki csaknem hetven szereplőt szólaltat meg egy személyben. Kedves, meseszerű hangját a mai gyerekgeneráció is azonnal megszerette.

 

A Bogyó és Babóca rajzfilm munkálatai gyorsan haladtak, 2010-ben került mozikba az első széria, 2011-ben a második széria, és 2014-ben a harmadik. Ezt követte 2020-ban a negyedik évad, majd 2023-ban az ötödik. A filmsorozat egyes szériái 13 epizódot tartalmaznak, de olykor extra mesék is filmvászokra kerültek, melyek csak bizonyos alkalmakkor, pl. karácsonykor láthatók. A Bogyó és Babóca animációs sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar rajzfilmszéria.

Megtekinthető a Kedd Network Youtube-csatornáján.

 

 

KRITIKÁK

Cseppek.hu, 2010: Láttunk már olyat, hogy egy könyv filmvászonra kerül. Ez nehéz ügy, mert sokszor nem sikerül visszaadni a könyv „hangulatát”. Ez talán még nehezebb egy kiugróan sikeres mesekönyvvel. De a Bogyó és Babóca rajzfilmnek sikerült bevarázsolni minket Bartos Erika világába! Fantasztikus 70 percben volt részem! Teljesen erőszakmentes, a figurák és a házikók pedig egyszerűen imádnivalók! A Bogyó és Babóca olyan gyerekkori élményeimet jutatta eszembe, mint a Kisvakond vagy a Lolka és Bolka történetek. Felnőtt létemre jó érzés volt ismét gyerekké válni, köszönöm ezt a felejthetetlen élményt.

Pesti Műsor, 2010: Amikor kiderült az ismeretségi körömben, hogy a Bogyó és Babóca rajzfilm hanganyagán dolgozom, akkor vált nyilvánvalóvá számomra, hogy gyakorlatilag nincs olyan, aki ne ismerné és szeretné határtalanul. Nem lehet nem szeretni. Az unokámnak közel egy éve minden este felolvasok a mesekönyvből, és azt látom, hogy ez a rendkívül tiszta és színes, csodálatos emberismerettel és humorral megrajzolt stílus hihetetlenül nyerő a gyerekeknél. Erika könyveiből könnyű volt ihletet kapni, hiszen a színek, a formavilág, a könyvek egész hangulata varázslatos és bűbájos. – Interjú Pogány Judittal

Magyar Nemzet 2010: Bartos Erika Bogyó és Babóca történeteit vitte vászonra a Kedd Animációs Stúdió. A rajzfilm Bartos Erika eredeti rajzai alapján készült. Egyszerű történetek, nagy szívvel. Az ötperces mesék egy az egyben a könyv történeteit keltik életre. Tanulságos, kerek történetek ezek, amelyek szeretni tanítanak, segítőkészségre, önfeláldozásra, jószívűségre nevelnek. Egyszerű képi és nyelvi megoldások, mégis kerek egészet alkotnak. Alapszínekkel festett házikók, megmosolyogtató vonalfigurák, kedves pillanatok. Szerethető bogárvilággá áll itt össze minden részlet.

Origo, 2010: A Bogyó és Babóca-féle bababarát mozizás a kicsiknek szórakoztató, a nagyoknak felemelő élmény. Fényt derít a moziba járás szempontjából eddig méltatlanul elhanyagolt réteg, az óvodás korosztály filmnézési szokásaira és megmutatja, hogy bő egy órára képes bababarát környezetté változtatni a vetítőtermeket. Az aprócska termetű ám őszinte nézőközönség felülír mindenféle felnőttes kukacoskodást és az eredetileg tévésorozatnak szánt, rövid kis történeteket hatalmas lelkesedéssel fogadja. Bogyó és Babóca, két nagyon is eredeti, saját személyiséggel bíró, kidolgozott karakter, kalandozásuk nem tanmese, hanem az óvodás erdei lények mindennapjainak, konfliktusainak, örömeinek megélése és a kicsiket körülölelő természet felfedezése.


Meseprogram

Boldogan tartok meseprogramot Bogyó és Babóca meséimből a legkisebbeknek. 

TOVÁBB...

Ország Játéka Díj 2023

Bogyó és Babóca - Ország Játéka Díj

TOVÁBB...

Aranykönyv díj

Aranykönyv-díjat nyert a Bogyó és Babóca buborékot fúj című kötet.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Új Bogyó és Babóca társasjáték! 

TOVÁBB...

Vöröskereszt

Bogyó és Babóca - megalkotójuk Bartos Erika írónő segítségével -pénzadománnyal támogatják a Jótékonysági Alap működését.

TOVÁBB...

iPad applikáció

A Once Digital Arts stúdiójában mobil applikációs feldolgozás készül a Bogyó és Babóca sorozat legnépszerűbb kötetéből, az Évszakos könyv négy meséjéből!

TOVÁBB...