Feldolgozások » Diafilm » Bartos Erika és a diafilmek

Bartos Erika és a diafilmek

 

Csehné Lendvai Gabriella, a Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője:

Bartos Erikát 12 évvel ezelőtt ismertem meg. Magával ragadó személyiség, megkapó jelenség volt már akkor is: fiatal, törékeny, halk szavú, roppant kedves és lelkes, hajában az elmaradhatatlan virággal és szíve alatt harmadik gyermekével. Azért keresett meg, mert megjelent egy mesekönyve Bogyó és Babóca címmel, és szerette volna, ha diafilm is készülne belőle. Mert lelkesedik a diafilmekért, családjukban minden napos a vetítés!

Akkortájt kezdtünk újra – hosszú, több mint 10 éves szünet után – új kiadású diafilmeket készíteni. Nem volt nehéz kötélnek állni: az egyszerű, szívhez szóló történetek, a színes képek és tündéri figurák mintha diafilmre termettek volna. Így jelent meg gondozásunkban 2004-ben az első epizód: A szivárvány. Ezt követte következő évben A papírsárkány, majd két évre rá A boszorkányok, melyet, csak diafilmre, kiegészítettünk egy kis ismeretterjesztéssel (Bagoly doktor elmeséli, mi is az a hullócsillag). 2010-ben már egy teljes könyvet átdolgoztunk, a Bogyó és Babóca rokonai című diafilmben már a könyv mindkét epizódja szerepel. Nem tud elég hosszú lenni egy Bogyó és Babóca diafilm!

Időközben annyira megtetszettek Erika munkái, hogy felkértem egy mese elkészítésére. Hiányzott kínálatunkból a vonatos téma, kitaláltunk hát egy történetet (Kisvonat a Mohavölgyben) és Erika megálmodta hozzá a kis figurákat, melyek aztán a Biciklitúra a Pipitér-szigetre filmben is felbukkannak. Igazi kuriózumok ezek – csak DIAFILMEN olvashatóak.

2014-ben, a Diafilm 60 éves jubileuma és 10 éves kapcsolatunk tiszteletére Erika újabb nagyvonalú és remek ötlettel állt elő: készít nekünk egy ünnepi diafilmet. Így jelent meg a Nagypapa születésnapja, melyben nagypapa éppen 60 éves . A nagy eseményre meghívják a népes rokonságot, a régi barátokat, nagyszerű a hangulat, ajándékok, torta és anekdoták, az est fénypontjaként pedig nagypapa előveszi a diavetítőt és mesélni kezd unokáinak.

Erika lelkesedése a diafilmek iránt egyébként több művéből is sugárzik: könyveiben rendre felbukkan a diavetítő és hősei vetítenek. Többnyire kedvenc meséjét, A telhetetlen méhecskét.

Alig várjuk az újabb Bartos Erika meséket!


Meseprogram

Boldogan tartok meseprogramot Bogyó és Babóca meséimből a legkisebbeknek. 

TOVÁBB...

Ország Játéka Díj 2023

Bogyó és Babóca - Ország Játéka Díj

TOVÁBB...

Aranykönyv díj

Aranykönyv-díjat nyert a Bogyó és Babóca buborékot fúj című kötet.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Új Bogyó és Babóca társasjáték! 

TOVÁBB...

Vöröskereszt

Bogyó és Babóca - megalkotójuk Bartos Erika írónő segítségével -pénzadománnyal támogatják a Jótékonysági Alap működését.

TOVÁBB...

iPad applikáció

A Once Digital Arts stúdiójában mobil applikációs feldolgozás készül a Bogyó és Babóca sorozat legnépszerűbb kötetéből, az Évszakos könyv négy meséjéből!

TOVÁBB...