Sajtó » Interjúk » Szivárvány Újság 2012

Szivárvány Újság, 2012. március

Ismered?

Rába Adrienn interjúja az Apáczai Kiadó Szivárványújságjában

- Építésznek készült, grafikus, író és költő lett. De mi akart lenni, amikor gyerek volt?

Óvónő szerettem volna lenni. Később mégis építész lettem, mert rajzolni is nagyon szeretek, és a matek sem ment rosszul. A mesekönyv-írásban megtalálom mindkét utat. Most pontosan azzal foglalkozhatok, amiben a legnagyobb örömöm lelem: rajzolhatok, alkothatok a legkisebbek örömére.

- Ki a kedvenc mesefigurája azok közül, akiket nem Ön teremtett? Miért?

Hű, sok kedvencem van! A Kisvakond sorozat minden szereplőjét nagyon szeretem. Legjobban talán a sünit. Gyerekkorom nagy kedvence volt Moha és Páfrány is. Máig szívesen olvasom a történeteiket. Szutyejev Vidám meséiből Kispipi tetszik nagyon, és imádom Sven Nordqvist Findusz nevű kandúrját is. Azért ők a kedvenceim, mert végtelenül szeretetteljesek és hordozzák a kisgyermeki lét minden szépségét.

- Rendkívül sokoldalú alkotó: mesét és verset ír, még a rajzokat is saját maga készíti...

Az én meséim a legkisebbeknek szólnak. Ők még nem tudnak olvasni, a hangsúly tehát a rajzokon van. Számomra is ez a legfontosabb. Egyszerű, érthető legyen, a kisgyermek nyelvén szóljon. Igyekszem rajzaimmal átadni minden érzelmet, minden mondanivalót. Tulajdonképpen szöveg nélkül is megértik a könyveimet.A mese elringatja, megnyugtatja a gyerekeket, feloldja a feszültségeket, a versben pedig ott van a zene öröme. A legkisebbek képesek úgy szavalni egy-egy verset, hogy nem is értik még a szavakat, de érzik a ritmusát.

- Min dolgozik mostanában?

Nemrég fogadtam el a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika önkénteseinek felkérését, egy leukémiás gyermekeknek szóló mesekönyv elkészítésére.A Bogyó és Babóca sorozatom kötetei idén öt különböző országban jelennek meg, egyre több nyelven kapnak nevet figuráim, és ez nagyon nagy öröm számomra. Készül a Kiskalász zenekar harmadik lemeze is megzenésített verseimből, Hepehupa címmel. És belekezdtem egy Bogyó és Babóca bábkönyv megvalósításába. A szöveget most nem rajzokkal illusztrálom, hanem térben készítek el minden jelenetet.Megvarrom a bábokat, megformázom a házakat, az erdőt, és ezekről végül fotósorozat készül.


Bogyó és Babóca finomságai

Bogyó és Babóca finomságai

Megjelent a BOGYÓ ÉS BABÓCA FINOMSÁGAI című új kötet, 22 egyszerű recepttel.

TOVÁBB...

Aranykönyv díj

Aranykönyv-díjat nyert a Bogyó és Babóca buborékot fúj című kötet.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Új Bogyó és Babóca társasjáték! 

TOVÁBB...

Vöröskereszt

Bogyó és Babóca - megalkotójuk Bartos Erika írónő segítségével -pénzadománnyal támogatják a Jótékonysági Alap működését.

TOVÁBB...

iPad applikáció

A Once Digital Arts stúdiójában mobil applikációs feldolgozás készül a Bogyó és Babóca sorozat legnépszerűbb kötetéből, az Évszakos könyv négy meséjéből!

TOVÁBB...

Új könyv

Megjelent a legújabb Bogyó és Babóca kötet, a sorozat 25-dik tagja!

TOVÁBB...