A sorozatról » Bábművészet

Bábművészet

A Bogyó és Babóca sorozat bábszínházi előadása már kezdettől fogva kézenfekvő volt, hiszen a sorozat tökéletesen alkalmas az óvodás korosztálynak szóló bábműsorhoz, mintha csak bábozásra íródott volna. A szerző, Bartos Erika már az első kötet megjelenésekor, 2004-ben megvarrta a sorozat figuráit kesztyűbábok formájában, és rögtönzött, egyszerű bábparaván mögül, saját készítésű díszletekkel bábozta el a történeteket az ország számtalan könyvtárában.

A házikók a közértből elkért hullámkarton-dobozokból, a szivárvány egy építkezésről leselejtezett polisztiroltáblából készült, a bábparaván egy vasalódeszka volt. Mindent házilag készítettem, egyszerű és könnyen beszerezhető anyagokból.” Bartos Erika. A szerző ma már csak nagyon ritkán vállal bábelőadást, de a bábokat, díszletek ma is gondosan őrzi.


2011-ben a szerző a megszokott grafikák mellett egy bábokkal illusztrált Bogyó és Babóca könyvet is készített, melynek mellékletében lépésről lépésre bemutatja a bábok és díszletek készítését. E kötettel Bogyó és Babóca figurája bekerülhetett a magyar bábfigurák neves sorába, Süsü, Mazsola, Tádé, TV maci és Mirr Murr közé. A bábkönyvhöz készített mesejelenetekből egy bábkiállítás állt össze, mely számos meghívást kapott bel- és külföldi kulturális helyszínekre. A kiállítás megnyitóján a szerző rendszerint meseprogramot is tart a legkisebbeknek.

A tárlat látható volt többek között Budapesten, a Millenáris Központban és a Klebelsberg Kulturkúriában, Esztergomban, Szegeden, Szolnokon, Pécsett, Gödöllőn, Székelyudvarhelyen, Székesfehérváron, Pakson. A Bogyó és Babóca bábkiállítás Múzeumbarát díjat kapott Székelyudvarhelyen és oklevelet a Szabadkai Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon, valamint a hazai bábművészet legnagyobbjainak, Foky Ottónak (Mirr Murr megalkotója), vagy Bródy Verának (Mazsola megalkotója) is kivívta elismerését.

A Bogyó és Babóca sorozatból az évek során több nagyszerű bábfeldolgozás is készült, így a Kolibri Bábszínház, vagy a Kaposvári Csiky Gergely színház előadása.

2013-ban a Színházak Éjszakája rendezvény keretében a Bogyó és Babóca mesék az Örkény Színház műsorán is szerepeltek, Pogány Judit előadásában.

Foky Ottó, Munkácsy-díjas bábművész, 2011: Gyermekkorom legszebb időszakát idézik Bartos Erika bűbájos, tündéri alakjai. Édesanyám rongyos kosarában található maradékokból varrogatott bábjaim térnek vissza megújult köntösben az ártatlanság időtlen világába, megidézve azt az állapotot, amikor a mesék egyszerű igazsága a valóság.


Meseprogram

Boldogan tartok meseprogramot Bogyó és Babóca meséimből a legkisebbeknek. 

TOVÁBB...

Ország Játéka Díj 2023

Bogyó és Babóca - Ország Játéka Díj

TOVÁBB...

Aranykönyv díj

Aranykönyv-díjat nyert a Bogyó és Babóca buborékot fúj című kötet.

TOVÁBB...

Új Bogyó és Babóca társasjáték!

Új Bogyó és Babóca társasjáték! 

TOVÁBB...

Vöröskereszt

Bogyó és Babóca - megalkotójuk Bartos Erika írónő segítségével -pénzadománnyal támogatják a Jótékonysági Alap működését.

TOVÁBB...

iPad applikáció

A Once Digital Arts stúdiójában mobil applikációs feldolgozás készül a Bogyó és Babóca sorozat legnépszerűbb kötetéből, az Évszakos könyv négy meséjéből!

TOVÁBB...